İyi ki varsın Cox!

Karambol: PREMIER LİG’İN TAKTİKSEL TARİHİ

Micheal Cox, Çev. Emir Güney

608 sayfa, İthaki Yayınları

17 yıldır yaptığım futbol yorumculuğunun özellikle ilk 5 yılında beni en çok daraltan, delirten olay dünya futboluna yön veren futbol gelişmelerini anlatan hiçbir güncel futbol kitabının Türkiye’de ilgi görmemesi olmuştu. Zaten genelde az okuyan halkımız neyse de meslektaşlarımın birkaçı hariç hiçbirinin kendilerini meslekte geliştirmek adına bu tip kitapları okumaları yerine programlarda sucuklu yumurta tarifi vermeleri asıl sinir bozucu olandı. Neyse ki 2010’ların ortalarından itibaren benden daha genç kuşak geldi de bu konudaki korkunç sinir bozucu yalnızlığım bir nebze azaldı. Onların en başarılılarından birisi olan Emre Özcan’ın harika önsöz sunumuyla başlayan bu eser, son 15 yıla damga vuran İngiltere Premier Lig’in nasıl dünyanın en gelişmiş taktisyenleri ve uygulayıcıları yeni mevkili futbolcular sayesinde hak ederek dünyanın en gelişmiş ve popüler ligi olmasını anlatıyor.

Micheal Cox da bizler gibi ilk önce blogların en özgür yeni futbol medyası olduğu dönemde bloglara taktiksel analizler yazarak başlamıştı. Onun yazılarıyla beraber İngiltere Premier Lig’deki taktikler de gelişti. Zamanında Gogol’ün paltosundan çıkan Dostoyevski, Tolstoy, Turgenyev’ler gibi Alex Ferguson’un kazandıran İskoç inadından Arsene Wenger, Guardiola, Klopp gibi birbirlerini geçmek için sürekli yeni taktiksel icatlar türedi: 1992’de sanki futbolun anayasasıymış gibi sadece 4-4-2 ve uzun top oynanan bir lig nasıl dünya futbolunun belirleyici yeniliklerinin buluşma ve kapışma zirvesi haline geldi?

600 sayfa gözünüzü sakın korkutmasın, Emek Ege ile Roy Keane-Vieira, Wenger-Ferguson, Klopp-Guardiola gibi yarışırcasına bir haftada bitirdik. Tıpkı İngiltere Ligi maçları gibi yüksek tempoda başladığı gibi biten bir kitap, iyi ki varsın Cox!

Ali Ece

tr_TRTurkish