Zerdüşt artık UNESCO Dünya Mirası

Nietzsche UNESCO’da: Zerdüşt dünya mirasına girdi

Böyle Buyurdu Zerdüşt’ün el yazması.

Dünya Belleği Listesi, etkisi sınırları ve çağları aşan bir düşünürü ağırlıyor. UNESCO, Friedrich Nietzsche’nin edebi mirasını Uluslararası Dünya Belleği Sicili’ne kaydetti. Almanya ve İsviçre’nin ortak başvurusuyla ortaya çıkan bu ayrıcalık, ünlü filozofun yerini bir kez daha ortaya koyuyor.

Dünya Belgesel Mirası…

1992 yılında başlatılan Dünya Belleği Programı, bozulma ve felaket risklerine maruz kalan hassas varlıkları korurken, evrensel erişimi de kolaylaştırıyor. İnsanlığın ortak yararına tanıklık eden kitap, el yazması, harita, fotoğraf, ses kaydı veya video gibi materyalleri bir araya getiren “Bellek”, uluslararası sicile ek olarak dört bölgesel sicile ve yüzü aşkın ulusal komiteye daha yer veriyor.
Bilimsel devrim, kadın tarihi ve çok kültürlülüğün aşamaları gibi önemli temaları kapsayan belgesel miras, Nietzsche’yi de içine alarak onun çağdaş kültür ve araştırmalarda hâlâ varlığını sürdüren fikirlerinin uluslararası kapsamını, evrensel önemini ve filozofun ölümünün üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen “Tanrı öldü” başta olmak üzere daha birçok sözünün canlılığını vurguluyor.

Nietzche’nin el yazısıyla Wagner Olayı, 1888.

UNESCO Dünya Belleği’ne 2025 yılında kaydedilecek diğer 73 belgesel miras öğesine linkten ulaşabilirsiniz.

tr_TRTurkish