Victor Hugo’nun Gizli Çizim Dünyası Gün Yüzüne Çıkıyor
Victor Hugo’nun 19. yüzyılda yaptığı, gerçeküstü figürlerle dolu çizimlerinden oluşan bir koleksiyon, Londra’daki Royal Academy’de sergileniyor. 21 Mart tarihinde ziyarete açılan ve 29 Haziran’a kadar devam edecek sergi, yazarın edebi dehasının yanı sıra görsel sanatlardaki yeteneğini de gözler önüne seriyor.
Hugo’nun “ahtapot” ve “dev mantar” gibi sıra dışı figürlerle süslediği eserleri, romantizmden sembolizme kadar geniş bir estetik yelpazeye hitap ediyor. Bu çizimler, Hugo’nun bilinçli hayal gücünün ötesinde, spontane yaratıcı ifadelerinin bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Hugo, çizimlerini çoğunlukla meditatif bir şekilde ve derin bir hayal gücüyle yaparak, eserlerine bambaşka bir anlam katmış. Sanatseverler, bu sergi sayesinde Hugo’nun edebi yeteneğiyle birlikte sanat dünyasında daha az bilinen bu yönünü de keşfetme fırsatı buluyorlar. Sergi, Hugo’nun yaratıcı dehasını sadece yazınsal değil, görsel sanatlar bağlamında da yeniden değerlendirme imkânı sunuyor.
Victor Hugo (1802-1885) 19. yüzyıl Fransa’sında önde gelen bir figürdü. Sefiller, Nötre Dame’ın Kamburu gibi dünyaca ünlü başyapıtların yazarı olduğu kadar, şair ve politikacıydı. Uzun süre sürgün yaşayan Hugo’nun görünen o ki özel hayatındaki sığınaklarının başında resim yapmak geliyor. Hayali kaleler, canavarlar, deniz manzaraları uzmanlara göre en az kaleme aldığı eserler kadar şiirsel. Sergi, Hugo’nun erken dönem karikatür ve seyahat çizimlerinden dramatik manzaralara ve soyutlama deneylerine kadar bütün “çizim mesaisini” ortaya koyuyor. Sergide yer alan çizimler oldukça nadir ve bazıları ilk defa kamuya açık olarak ziyaretçiye açık olacak.